Zvanična promocija kampanje „Nema čekanja“

Saopštenje

Za efikasniju prevenciju, dijagnostiku, lečenje i kontrolu malignih bolesti

Broj zaraženih koronom bićе premašen brojem onkoloških рacijenata, koji zbog epidemije imaju muke sa dijagnostikovanjem bolesti i lečenjem. Naša statistika i bez ovoga je crna – u Srbiji godišnjе od raka oboli 40.000, a umre gotovo 30.000 ljudi. Visoka smrtnost od malignih bolesti pozicionirala je Srbiju na 2. mestu u Evropi.

Svi znamo da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik. Godinama ponavljamo da je “rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme”. Ipak, vreme je za onkološke pacijente u Srbiji i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa, komisija… A kada završe sa svim tim procedurama, zdravstveno stanje im je takvo da lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala. Za neke, mogućnosti za lečenjem više i ne postoje. Kako bismo podigli svest pacijenata da ne zanemaruju simptome već idu kod lekara, kao i pozornost zdravstvenih institucija da učine sve, kako bi dijagnostika i lečenje malignih bolesti bili što efikasniji, onkološka udruženja na čelu sa Forumom pacijenata Srbije, pokrenuli su nacionalnu kampanju “Nema čekanja” sa ciljem da lečenje onkoloških pacijenata bude prioritetno. Kampanja će između ostalog sadržati promo spotove, bilborde, organizaciju velikog onkološkog foruma, edukaciju predstavnika udruženja pacijenata o svojim pravima, pokretanje heštega na društvenim mrežama #nemacekanjafps i mnoge druge aktivnosti.

– Cela situacija sa korona virusom je u velikoj meri opteretila naš zdravstveni sistem. To se posebno odrazilo na onkološke pacijente. Kada su određene onkološke bolesti u pitanju ponekad od prvog pregleda pa do početka terapije prođe više od 200 dana. Iz tog razloga, Forum pacijenata Srbije je pokrenuo kampanju pod nazivom “Nema čekanja” koja će biti usmerena ka onkološkim pacijentima, ljudima koji su suspektni na kancer, ali naravno i ka donosiocima odluka i doktorima, jer kada je zdravlje u pitanju – svaki minut je važan – rekao je na konferenciji za novinare povodom početka Nacionalne kampanje za onkološke pacijente Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić rekla je na konferenciji za novinare da je zbog korona virusa oko 30 odsto novootkrivenih pacijenata došlo u takvom stanju kada nije bilo mogućnosti ni za kakvo lečenje, dodajući da će najveće žrtve korone, na kraju, biti onkološki pacijenti.  

-Onda kada nije bilo dovoljno dijagnostičkih aparata dešavalo se da pacijenti, koji su najbolesniji, najviše novca troše na snimanja u privatnim ustanovama za magnetnu rezonancu, skener ili neku drugu dijagnostičku proceduru. Cilj nabavke novih aparata u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije je upravo u tome da lekari tokom pregleda, zakažu kontrolu pacijentu onda kada je to potrebno. Zahvaljujući nabavci dve nove magnetne rezonance omogućilo se da pacijenti, ali i oni koji su hitni, mogu da budu snimljeni unutar par dana u IORS-u. Mi sada raspolažemo sa tri magnetne rezonance, od kojih je jedna rezervisana za planiranje terapije, koja traje prepodne, a popodne se snimaju pacijenti koji su hitni. Nova magnetna rezonanca od 3 Tesle počeće da radi punom parom od 15. decembra i mi se nadamo da sa nekih 50 termina u toku jedne nedelje za magnetnu i sa 80 termina na skeneru, neće više biti potrebno da naši pacijenti lutaju čekajući dijagnostiku. Cela akcija da onkološki pacijenti ne čekaju je odlična stvar, ali moram reći i da je ovo Ministarstvo zdravlja, kada je onkologija u pitanju, pokazalo veliko razumevanje za te ljude – rekla je prof. dr Grujičić. 

Na konferenciji je premijerno prikazan promo spot “Nema čekanja” kojim je simbolično započeta kampanja, a u kojem učestvuju onkološki pacijenti.

Đurđina Jovanović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“, koja učestvuje u spotu ističe da je imala sreću, da među prvima krene sa savremenim načinom lečenja o trošku zdravstvenog osiguranja.

– Rak pluća mi je dijagnostikovan prošle godine baš u vreme kada je RFZO počeo da finansira lečenje imunoterapijom. Do danas sam primila 26 terapija. Za to vreme, moje zdravstveno stanje se značajno poboljšalo, tako da sada vodim jedan kvalitetan život. Primajući terapije upoznala sam ljude koji ove terapije preko donacija i kliničkih studija, primaju čak 5 godina. Ta činjenica ohrabruje i govori da se sa rakom pluća može kvalitetno živeti. I zato u ime svih onkoloških pacijenata molim sve zdravstvene institucije, Ministarsvo zdravlja, RFZO, državu, da što većem broju pacijenata omoguće savremeni način lečenja kao što je u zemljama okruženja i Evrope.

Podršku svim onkološkim pacijentima pružio je i naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija. On se prisutnima obratio putem video poziva i tom prilikom odrecitovao pesmu Tina Ujevića „Pobratimstvo lica u svemiru“, koja govori o tome da je čovečanstvo univerzalno, da smo svi deo iste vrste, da delimo nadu, strahove, želje, ambicije. U isto vreme poručuje da nije bit života činiti zajednicu, nego biti pojedinac, svoj, koji čini zajednicu, deo svemirskog prostranstva.

Snimak promocije kampanje „Nema čekanja“ iz RTS kluba.